Het overgrote deel (90%) van het hout dat we in ons land gebruiken komt uit het buitenland. Van de circa 360.000 hectare bos die Nederland rijk is (zo’n 11 procent van de totale landoppervlakte) beheert Staatsbosbeheer 95.000 hectare. Onze bossen leveren daarmee 3 procent van het jaarlijkse houtgebruik in Nederland.
Houtoogst roept vaak veel maatschappelijk emotie op. Toch zijn er goede redenen om bomen te kappen en is hout een duurzame grondstof voor onze leefomgeving. Lees hier hoe bomen, hout, verantwoord bosbeheer en Hollands hout bijdragen aan een duurzame toekomst.
Bij de houtoogst wordt vrijwel de gehele boom gebruikt, tot een diameter van 8 cm. Van tevoren wordt gekeken naar welke houtsoort wordt geoogst en wat de dikte, noestigheid en de rechtheid van de stam is. Dit bepaalt naar welke toepassing de stamdelen gaan.
Hoeveel procent van de oogst gaat naar welke toepassing?
De verdeling in percentages is gebaseerd op de totale houtoogst. De percentages verschillen per boomsoort.
Een veelgehoorde misvatting is dat al het Nederlandse stamhout in de biomassa verdwijnt. Om te laten zien dat het Nederlandse hout gebruikt wordt voor allerlei producten die we dagelijks gebruiken, heeft Staatsbosbeheer begin 2022 in samenwerking met de Algemene Vereniging Inlands Hout (AVIH) labels ontwikkeld. Deze kunnen in het bos op houtstapels bevestigd worden. Door een QR code te scannen komt de bosbezoeker op de website www.waargaatdithoutnaartoe.nl. Hier is meer informatie te vinden over de specifieke toepassing van de houtstapel.
%40Marco-van-de-Burgwal-(Staatsbosbeheer)(1).jpg)